A tartalmakért nem vállalok felelősséget! Mindenki nézze át, egészítse ki, ahogy jónak érzi!

Jó tanulást és sok sikert minden érettségizőnek! ;)

Itt sok mindent megtaláltok még: http://tetelbazis.hu/download.php

2011. április 10., vasárnap

ét-t

1. Vázolja a nagy földrajzi felfedezések kiváltó okait, gazdasági előzményeit, legfontosabb eredményeit és következményeit!
2. Mutassa be az 1929-33-asgazdasági válság kialakulását, következményeit!
3. Ismertesse Károly Róbert gazdaságpolitikáját, különös tekintettel az erős királyi hatalom kiépítésére és megszilárdítására! 
4. Mutassa be a két világháború közötti magyar gazdaságot!
5.  Ismertesse egy XIII-XIV. századi nyugat-európai város életét!
6. Jellemezze az angol ipari munkásság helyzetét és életmódját a XVIII-XVX. szárad fordulóján!
7. Jellemezz a Mohács utáni magyar államiságot: a két-majd három részre szakadt ország egyes részeinek társadalmát, egyedi jellemzőit!
8. Vázolja az ’50-es évek életmódját és mindennapjait, az 1945 utáni demokratikus kísérlet kudarcait és a Rákosi-diktatúrát!
9. Mutassa be a római köztársaság bukását és az egyeduralom kialakulását Julius Caesar pályafutásával középpontban!
10. „Országai közös anyja” Mária Terézia és a „felvilágosult zsarnok” II. József – mutassa be a magyarországi felvilágosult abszolutizmus főbb társadalmi kérdéseit!  
11. „Jelszavaink valának: haza és haladás”: hogyan képzelték el a reformkor nagyjai Magyarország társadalmi-politikai alakulását?
  12. Mutassa be a XX. századi Németország példáján keresztül a weinmari demokrácia csődjét és a nácik hatalomra jutását, a totális diktatúrát!
13. Mutassa be Hunyadi Mátyás korának államszervezetét, a központosított állam működését, sajátosságát!
14. Foglalja össze a hatályos magyarországi választási rendszer tulajdonságait, jellegzetességét, az 1990utáni parlamenti választások tükrében!
15. Jellemezze a reformáció legfontosabb irányzatait, alapvető tanításait! Térjen ki a katolikus megújulásra, az „ellenreformációra” is!
16. Mutassa be a középkori magyar állam megteremtését, Géza fejedelem és államalapító királyunk, I. (Szent) István tevékenységét!
17. Jellemezze az Osztrák-Magyar Monarchia államberendezkedését, működését, a kiegyezési törvény tükrében!
18. A mellékelt források segítségével tárja fel a görög poliszok és Perzsia közötti háborúk okait, a háborúk legjellemzőbb eseményeit!
19. Elemezze az első világháború kirobbanásának nemzetközi előzményeit, okait és szövetségi rendszereinek alakulását a háború végéig! 
20. Jellemezze a tatárjárás hátterét, eseményeit és következményeit! Térjen ki az ország újjáépítésére, a „második honalapításra” is!
21. Elemezze az 1848-49-es magyarországi forradalom és szabadságharc előzményeit, katonai eseményeit és európai hatalmi összefüggését!
22. Mutassa be a magyarországi holocaustot, a zsidóságot sújtó rendeletek és törvények tükrében!         
          

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése