A tartalmakért nem vállalok felelősséget! Mindenki nézze át, egészítse ki, ahogy jónak érzi!

Jó tanulást és sok sikert minden érettségizőnek! ;)

Itt sok mindent megtaláltok még: http://tetelbazis.hu/download.php

2011. április 15., péntek

2. nyelv és beszéd kapcsolata


2.
A nyelv és a beszéd kapcsolata

tetelbazis.hu

A nyelv és maga a verbális kommunikáció kulturális termék, az ember fejlődéstörténete során alakult ki, és együtt változik a kultúrával. Fejlődése lassú folyamat. Egy nyelv addig élő, amíg létezik az a közösség, amelynek tagjai használják. A nyelv és a gondolkodás viszonyáról több nyelvfilozófiai nézet van.

·         A gondolat időben megelőzi a nyelvet. Ezt a kisgyermekek gondolkodása igazolja. Ez a nézet a gondolkodás egyetemlegességét vallja, a nyelvek különbözősége eszerint csak a szavak hangalakjában érhető tetten.

·         A gondolkodás és a nyelv egyetlen folyamat különböző oldalai, egyidejű, egymást feltételező jelenségek. A nyelv azonos a gondolkodással, nem képzelhető el gondolkodás nyelv nélkül, a nyelv függ a gondolkodástól, de meg is határozza azt.

·         A nyelv elsődleges, a gondolkodás tulajdonképpen „belső beszéd”. A gondolat határait a nyelv határai jelölik ki.


A nyelv társadalmilag elfogadott jel és szabályrendszer. Csak az tekinthető nyelvnek, amelynek van írott változata is. A jelkészleteket szótárakban találjuk meg. A legtöbb magyar szócikkelyt a Révai Nagy Lexikon tartalmazza. A magyar nyelv szabályait a Magyar Helyesírás Szabályai tartalmazza.

A beszéd egy nyelv aktuális használata szóban.
A beszéd funkciói: tájékoztatás, kifejezés, befolyásolás.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése