A tartalmakért nem vállalok felelősséget! Mindenki nézze át, egészítse ki, ahogy jónak érzi!

Jó tanulást és sok sikert minden érettségizőnek! ;)

Itt sok mindent megtaláltok még: http://tetelbazis.hu/download.php

2011. április 10., vasárnap

15. Hulladékkezelés, veszélyes hulladékok


15.
Hulladékkezelés, veszélyes hulladékok

(Órán kapott lapról kidolgozva!)


Hasznosítás alatt elsősorban újrafelhasználást értünk. Ennek aránya nagyon rossz, mert nagyon sokan nem gyűjtik szelektíven a hulladékot. Ez környezetkáros is, mert vagy elégetik otthon (pl. a műanyag flakonokat), vagy kikerül szeméttelepre/szemétégetőbe, így ugyanaz lesz a sorsa, illetve nem is lehet újrahasznosítani.

A biomassza újrahasznosításának mértéke magas, mert az ember közreműködése nélkül a természet végzi el, a lebontó szervezetek segítségével.

Rendkívül csekély hasznosítási fokú települési szilárd hulladékok, hasznosításuk;
Elsősorban házi szemét: papír, üveg, műanyag, textil, étkezési-maradék, kidobott iparcikkek, csomagolási hulladék, főzési hulladék, por stb. A legnagyobb baj, hogy ömlesztve gyűjtik be őket. A szelektív hulladékgyűjtés /külön-külön begyűjtés/ lehetőséget szolgáltatna az újrahasznosításra. Másrészt létezik ún. termékdíj-rendszer is, az ebbe bevont termékeket a gyártó elvileg visszaveszi és újrahasznosítja. Ilyenek bizonyos csomagolási hulladékok, az akkumulátorok, a gumiabroncsok, hűtőgépek, fűtőfolyadékok. Harmadrészt üvegre, műanyagra a betétdíj-rendszer bevezetése az eldobható helyett.

Veszélyes települési hulladékok, közömbösítésük;
-          fáradt étolaj (égetőműben elégetik),
-          számítógép-alkatrészek, fáradt elemek (begyűjtés és gyári újrahasznosítás vagy közömbösítés),
-          lejárt gyógyszerek (gyógyszertári begyűjtésé és közömbösítés a gyártónál),
-          gépkocsi roncsok (bontótelepeken újrahasznosítás, a gyártónak kötelező visszavenni a roncsot és újrahasznosítani).
Magyarországon rengeteg Wartburg vagy Trabant roncs van. Ezek sorsát nehéz megmondani, mert a gyárak megszűntek, ezért nem vonhatók be a termékfelelősségi rendszerbe.

Veszélyes hulladékok: savak, lúgok, mérgek, fémhulladékok, festékek, kőolajszármazékok, fáradt motorolaj, egészségügyi-, kórházi hulladékok, növényvédőszer-maradékok, azbeszt stb.

Lerakásra szánt hulladékok és sorsuk;
Hulladéklerakók a településektől viszonylag távol, mezőgazdaságilag nem hasznosítható területen, pl. felhagyott felszíni fejtésekben. Ezeket rekultiválják, azaz földdel temetik be és erdősítik. Az országban rengeted az engedély nélküli és a vadlerakó.

A településetek határában a megyei önkormányzat egy nagy kapacitású, 70 település szemetét elégető művet kíván létesíteni. A lakosság népszavazással igent vagy nemet mond a telepítésre. Sorolj fel érveket mellette és ellene!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése