A tartalmakért nem vállalok felelősséget! Mindenki nézze át, egészítse ki, ahogy jónak érzi!

Jó tanulást és sok sikert minden érettségizőnek! ;)

Itt sok mindent megtaláltok még: http://tetelbazis.hu/download.php

2011. április 13., szerda

14. globális problémák


14.
Változó világ, globális problémák

tetelbazis.hu

20. század - második ipari forradalom
A 20. században olyan mennyiségi és minőségi változások következtek be ember és környezete kapcsolatában, amelyek vetekszenek a teljes addigi történelem valamennyi változásával.
*     Óriási mértékben megnőtt a beépített terület: utak, repülőterek, ipari létesítmények, raktárak, vezetékek, autópályák a kiszolgáló létesítményekkel. Mindez a sűrűn lakott országokban szétszabdalta a természet maradványait.
*     Világméretekben is csökkent a természetes élővilág élettere, a fajok kihalása felgyorsult.
Az élővizekben – beleértve a tengereket is – a túlhalászás egyre gyakoribb, a halak populációi nem tudnak regenerálódni, egyes fajok kipusztulnak.
Az erdők túlzott kitermelése, különösen a 20. század második felében felgyorsuló esőerdő-irtások a Föld leggazdagabb élővilágát tizedelik meg.
A lejtős területeken a túllegeltetés vezethet a talaj pusztulásához, s ennek következtében a növényzet degradációjához.
Félszáraz környezetben a szakszerűtlen öntözések a talaj elszikesedéséhez vezethetnek, ami egyes fajok pusztulását eredményezheti.
Az intenzív mezőgazdasági termelés számos vegyszer használatát teszi szükségessé. A növényvédő szerek nem mindig csak azokra az élőlényekre hatnak, amelyektől meg kívánjuk védeni a termést, hanem sokszor másokat is elpusztítanak. A táplálékláncok egyensúlyának megbontásával áttételes pusztító hatások is érvényesülhetnek.
Mindezek eredőjeként évente kb. 6000 faj tűnik el a Földről, s ezzel a földtörténet legnagyobb kihalásával vetekszik az ember okozta fajpusztulás.
*     A 20. század tudományos és technikai fejlődése minőségileg új energiaforrás felfedezéséhez és alkalmazásához vezetett à nukleáris energia - radioaktivitás
Az atomerőművek a baleseteket leszámítva is komoly gondot jelentenek a radioaktív hulladékok biztonságos elhelyezése miatt.
Minél alacsonyabb rendű egy élőlény, annál ellenállóbb a radioaktív sugárzással szemben. Vagyis az ember a legveszélyeztetettebb élőlény a Földön.
*     A 20. század meghatározójává az kőolaj és a földgáz vált. Ezek sokoldalúan fölhasználhatók, nemcsak energiahordozóként váltak be, hanem vegyipari alapanyagként is.
Kitermelésük, szállításuk környezetszennyezést, környezetpusztítást okozhat à tengerszennyezés (tartályhajó baleset), olajvezetékek megsérülése = állatok pusztulása, talaj, talajvíz szennyeződése
Elégetésük szén-dioxidot és egyéb szennyező anyagokat juttatunk a légkörbe.
*     Közlekedés  à szárazföldi: utak, amelyek feldarabolták az élővilág életterét
                                 à vízi: vízszennyezés à állatokra veszélyes
                                 à légi: légszennyezés és közvetlen veszély a madarakra
*     A 20. század a vegyipar százada. A műtrágyáktól kezdve, a növényvédő szereken és gyógyszereken át a műanyagokig elképzelhetetlenül széles a skála.
A környezetbe került vegyszerek számos gondot okoztak éa okoznak az élő, sőt az élettelen rendszerekben is.
A kémikusok előtt új feladat áll: a környezetbarát és emberbarát vegyipar megvalósítása

20. század gazdaságának hatása a bioszférára:
- mezőgazdaság:
iparszerű:
         Műtrágyák         à N és P vízbe jutva eutrofizálódást okoz - kultúreutrofizáció
                           à a talajvíz és több esetben a felszíni vizek elszennyeződését okozták, vagy a talaj savanyúságának fokozódásához járultak hozzá
         Növényvédőszerek à nem elég szelektívek, nem csak a célfajra hatnak;
                                             DDT a táplálékláncon végig haladva az élelmiszerekbe került, az emberi zsírszövetekben felhalmozódtak, s koncentrációjától függően kisebb-nagyobb egészségi ártalmakat okozott
         Benzin- és dízelmotor à olajjal és fémekkel szennyezik a talajt
trópusi területek mezőgazdasága:
         Erdőirtás – célja: területnyerés
         Talajpusztulás – lejtős területek művelés alá vonása következtében
- energiatermelés, ipar és közlekedés:
         London-típusú szmog (oka: fosszilis tüzelőanyagok elégetésekor a levegőbe kerülő nagy mennyiségű SO2 és korom + inverziós légállapot télen) – redukáló szmog, Los Angeles típusú szmog (nyáron erős napsugárzás + nitrogén-oxidok és szénhidrogének) – oxidáló (fotokémiai) szmog à emberi egészséget károsítja
         Kén-dioxid és nitorgén-oxidok leülepedése: száraz ill. nedves svas ülepedés à környezet elsavasodása à dél-svédországi tavakban élőlények elpusztulása, 1970-es években kezdődő, szinte egész Európára kiterjedő erdőpusztulásban is jelentős szerepet játszott
         Tengerek szennyezése: Normális (balesetmentes) körülmények között is jelentős mennyiségű olaj kerül a vízbe a hajók dízelmotorjaiból, a tartályhajók ballasztvizének ürítésekor, továbbá a töltőszivattyúk és vezetékek tömítési hiányosságai miatt. Szaporodtak a tankhajóbalesetek, amelyek a parti vizekben nemritkán ökológiai katasztrófát okoztak.
A tengerek szennyezését növelte a partokra telepített ipari üzemek és a szárazföldről a folyók közvetítésével érkező szennyező anyagok is.


A globális környezeti krízis kialakulása

A 20. század közepén világszerte egyre gyarapodtak a környezeti problémák, globális problémává vált környezetünk állapota. Környezeti krízisről kezdtek beszélni, a környezeti krízis létrejöttének okaiként a következőket nevezték meg:
1. demográfiai robbanás (Ma 6,7 milliárd a népesség, 2030-ra az emberiség létszáma elérheti a 8,5 milliárdot.)
2. ipar fejlődése
3. mezőgazdaság kemizálása
4. ökológiai-környezetvédelmi tudatosság hiánya.

Az emberiség hatása a bioszférára a létszámának és technikai eszközeinek fejlődésével egyre inkább növekedett.
Mára az ember a bioszféra fő alakítójává, pontosabban legfőbb és leghatékonyabb károsítójává, rombolójává vált. A bioszféra károsítása azonban visszahat az ember fennmaradására is. Az emberiségnek a fennmaradása szempontjából olyan problémákkal kell szembenézni, mint
- a növekvő létszámú emberiség élelemmel való ellátása,
- a fosszilis energiaforrások kimerülése,
- a légszennyeződés,
- az üvegházhatás,
- a savas esők,
- az ózonpajzs gyengülése,
- a kemizáció káros következményei,
- a trópusi esőerdők kiirtásának hatásai,
- az édesvízkészletek és a tenger elszennyezése,
- a termőtalajok eróziója,
- az elsivatagosodás,
- a diverzitás csökkenése.

A globális környezeti válság az 1970-es évek elején tudatosult elsőként a Római Klub tevékenységének következtében, majd az 1972-es Stokholmi konferencia után. A Római Klub 1900-tól 2100-ig modellezte a következők alakulását:
- népszaporulat
- nyersanyagellátás
- termelés (ipari és mezőgazdasági)
- környezetszennyezés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése