A tartalmakért nem vállalok felelősséget! Mindenki nézze át, egészítse ki, ahogy jónak érzi!

Jó tanulást és sok sikert minden érettségizőnek! ;)

Itt sok mindent megtaláltok még: http://tetelbazis.hu/download.php

2011. április 10., vasárnap

1. Egészséges táplálkozás - tétel


1.
Egészséges táplálkozás

health.eoldal.hu, tetelbazis.hu

Táplálkozás: a szervezet által elő nem előállítható szükséges anyagok felvétele a szervezet szükségleteinek kielégítése. Ez függ az életmódtól, de vannak bizonyos étkezési alapelvek melyeket be kell tartanunk.

Első folyamat az emésztés, ami furcsa módon az étel megrágásával kezdődik, ahol a nyál emésztőenzimjei kezdik meg a munkát. Ezért fontos, hogy lassan alaposan rágjuk meg az ételt és lehetőleg evés közben ne igyunk folyadékot, mert a nyál az emésztés fontos alkotóeleme. A táplálékot a gyomorsav és a vékonybél emésztőenzimjei tovább bontják, ezek után a tápanyagok bélfalon keresztül bejutnak a véráramba. Fontos, hogy közvetlenül evés után, míg az emésztés tart ne igyunk sok folyadékot (vagy egyáltalán ne), mert azzal nagymértékben akadályozzuk az emésztés első fontos lépését. Az étkezések előtt igyunk, ezzel is felkészítjük a gyomrot a táplálék érkezésére illetve az étkezések között. Kerüljük a lakmározásokat, inkább többször keveset együnk.
Második lépés a feldolgozás, ennek során a vérbe kerülő molekulák először a májhoz kerülnek. A máj méregtelenít, epét és rengeteg különböző vegyületeket termel és bont le, ami az anyagcseréhez szükséges.
Harmadikként a máj által feldolgozott és átalakított tápanyagot oldott állapotban a vérárammal eljut minden szervhez és sejthez ezért is nevezik ezt a folyamatot szállításnak.
Az utolsó lépés az anyagcsere, vagy más néven átalakítás. Itt a táplálék oxigén felhasználásával elég, hogy energia szabaduljon fel. Sejtjeink végzik ezt a munkát, képesek a tápanyagot felvenni és az élethez szükséges kémiai reakciókat elvégezni. Ez egy nagyon bonyolult, de ugyanakkor óramű pontossággal lezajló feladat.

taplalekutja.png
Alapvető beviteli szükségletek:

Szénhidrátok:
-          energiát szolgáltató tápanyagok (Teljes energiaszükségletünk több mint felét fedezzük szénhidrátokból.)
-          nagy mennyiségben vannak jelen (Táplálékaink több mint fele szénhidrát.)
-          A szénhidrátok a többi tápanyaghoz hasonló módon fontosak az egészség megőrzéséhez, belőlük legalább napi 100 gramm felvétele kell ahhoz, hogy egészségesek lehessünk.
-          3 csoportra osztjuk fel a szénhidrátokat
-          néhány, vagy sok egységből épülnek föl:
-          /mono-, oligo-, és poliszacharidok/- A mono és oligoszacharidok édes ízüek, ezeket nevezzük cukroknak.

Fehérjék
-          szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló szerves anyag (protein)
-          nélkülözhetetlen
-          a szénhidrátoktól és a zsíroktól abban különböznek, hogy nitrogént (16-17%-os mennyiségben), illetve egyéb elemeket is tartalmaznak.
-          Sokféle feladatot töltenek be:
a)      struktúra-szervezetben lezajló folyamatok segítése
b)      hormonok
c)       neurotranszmitterek (idegsejtek között közvetítők)
-          Teljes energiaszükségletünk 12-15%-át fedezzük fehérjékkel.

A zsírok / lipidek
-          koncentrált energiaforrások
-          a szénhidrátoknál és a fehérjéknél jóval több energiát adó anyagok,
a)      energiaraktárak
b)      Sejthártya /membránok/ alkotói
c)       hormonok
d)      vitaminok felépítésében is szerepet játszanak
e)      grammonként 9,3 kalória energiát tartalmaznak
-          Teljes energiaszükségletünk 20-30%-át fedezzük zsírral

Ásványi anyagok
-          befolyásolják az enzimek, vitaminok, hormonok működését.

Rostok-ballaszt anyagok

-          változatlan formában érik el a vastagbelet az emberi emésztôenzimek hidrolízisének ellenállnak
-          vér koleszterinszintjének a csökkentésében játszanak szerepet
-          lerakódnak
-          csökkentik a bélcsatorna Tranzitidőt
-          megakadályozzák a székrekedés kialakulását
-          magas rosttartalmú ételek-rendben tartják a bélműködést





Betűjel
Szerep
Hiány-
betegség
Vitamin
elõfordulása
Provitamin/
elõfordulás
Egyéb
Zsírban oldódó vitaminok (pótlásukól nem kell naponta gondoskodni)
A
látás, hámképzõdés
szürkületi vakság, fokozott szaruképzõdés
állati anyagok (halolajok, tej)
b-karotin / répa, tök, sárgadinnye, s.barack

D
fokozza a Ca2- és a PO43-  ionok felszívódását a vékonybélbõl és beépülését a csontba
angolkór
tej, csukamájolaj
ergoszterin / csokoládé, zöld növények
ergoszterin a bõrben UV hatására alakul vitaminná; kell 3 éves korig és terhesség alatt
E
antioxidáns - gátolja az oxidációs folyamatokat és a zsírok avasodását
embernél sajnos nem ismert
tej, vaj, tojássárgája, növényi olajok, levelek
nincs
állatoknál sterilitást, magzatelhalást, izomsorvadást okozott a hiánya
K
vér alvadása
vérzékenység
zöld növényi részek
nincs
kell csecsemõmûtétek elõtt, antibiotikum-kezelés után; béllakók termelik
Zsírban nem oldódó vitaminok (pótlásukól naponta kell gondoskodni)
B1
szénhidrát-anyagcsere
beriberi: anyagcserezavarok, izom- és idegrendszeri bénulások
élesztõ, hántolatlan gabona, máj, borsó, lencse
nincs

B2
anyagcserefolyamatok
látási, idegrendszeri zavarok, nyelv- és ajakduzzanat
tej, élesztõ, máj
nincs
embernél hiánybetegség ritka, mert béllakó baktériumok termelik
B6
aminosav-anyagcsere
idegrendszeri görcsök, bõrgyulladások
tej, élesztõ, máj, hal
nincs

B12
nukleinsav- és fehérjeanyagcsere
vérszegénység
máj, tojássárgája
nincs

C
fehérjeképzés, kollagén-szintézis, sejt oxidációs folyamatai
skorbut
citrom, narancs, paprika, káposzta, eper, feketeribizli
nincs
hipovitaminózis: tavaszi fáradtság; érzékeny fényre, hõre, lúgos közegre; napi igény: 70-100 mg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése